Calisthenic

Edzésmódszer az élethosszig tartó fittségért, egészségért és félelmetes erőért.

Aktuális edzésterv

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Címkék

Új megközelítés - Véletlenszerű edzések

2013.04.19. 14:38 Callistor

Sziasztok!

Ahogy a múltkor ígértem, ebben az edzésperiódusban ráálltam egy teljesen új megközelítésre. Ilyet még nem alkalmaztam korábbi edzéseim során, úgyhogy kíváncsian várom a hatását!

Az új módszerben több eltérés is van az eddigi edzéstervemhez képest, a legjelentősebb talán a véletlenszerű edzésprogram. Röviden ennek annyi a lényege, hogy az egyes gyakorlatokat nem osztom be bizonyos napokra, hanem mindig aznap, vagy előző nap sorsolom ki, hogy az adott napon milyen gyakorlatokat végezzek. Ezzel sokkal változatosabbá, izgalmasabbá próbálom tenni az edzéseket, továbbá a hullámzó terheléstől esetleg jobb fejlődést remélek. Ha bővebben is érdekel, olvasd tovább, egyébként pedig ugord át a következő bekezdést!

Ezt technikailag úgy oldottam meg, hogy két csoportra bontottam a gyakorlatokat. Egyik csoport a Fegyencedzésből ismert Mesterhatos gyakorlatai, a másikban pedig az összes többi, a második részből ismert kiegészítő és a Street Workoutból átvett gyakorlatok vannak (ez utóbbi gyakorlatok száma még nem teljesen fix, idővel változhat). Hogy miért bontottam szét? Nagyon egyszerű a magyarázat! Jelenleg a hét 6 napján edzek, tehát adott, hogy a Mesterhatosból minden nap egy gyakorlatot végezzek. Így tehát garantált, hogy minden napra pontosan egy ilyen gyakorlat jusson, ezzel pedig kiegyenlítettebb lesz a terhelés. Az adott napra szánt többi gyakorlatot pedig külön sorsolom ki. Fontos, hogy nem csak a különálló gyakorlatok kaptak sorszámot, hanem minden gyakorlat, amit a hétre beterveztem. Tehát ha mondjuk alkaredzésből heti két alkalmat tervezek, akkor mindkettő külön számot kap. Egy napra két ugyanolyan gyakorlat nem eshet, ezért ilyenkor értelemszerűen új számot sorsolok. A teljesített gyakorlatokat kihúzom, így a hét vége felé egyre kevesebb számból lehet sorsolni. Ezzel pedig azt biztosítom, hogy ne fordulhasson elő az az eset, hogy mondjuk heti háromszor csinálok fekvőtámaszt, Húzódzkodást pedig esetleg 3 hétig egyszer sem. Így tehát minden tervezett gyakorlat legalább egyszer sorra kerül a héten, ebből pedig pontosan napi egy Mesterhatos gyakorlat lesz. A sorsolást jelenleg az Excel véletlenszám-generátorával végzem, de direkt úgy próbáltam megvalósítani a tervezést, hogy egyszerűen, akár dobókockával is megoldható legyen. Az Exceles megoldásnak a gyorsaság és egyszerűség mellett az az előnye is megvan, hogy be lehet állítani, mettől meddig sorsoljon. Így a fő gyakorlatokat 1-6-ig, a kiegészítőket pedig - jelen pillanatban - 7-18-ig sorsolja. A gyakorlatok számának bővítésével vagy csökkentésével természetesen ez az intervallum állítható, így nem kapunk oda nem illő sorszámokat.

A Hármasbefutót egyelőre fixen kezelem, ebből most visszatértem a napi gyakorlásra, elvégre ez inkább csak átmozgató gyakorlat. Tehát most minden nap ott lesz a tervben, a többi gyakorlat e köré épül. Jelenleg naponta összesen négy gyakorlat van betervezve (egy Mesterhatos, a Hármasbefutó és két véletlenszerű, kiegészítő gyakorlat). Ez elég soknak tűnik, így nem biztos, hogy hosszú távon tudom ezt a mennyiséget tartani, mindenesetre az utóbbi idők mélypontja után most jólesik a kemény terhelés. De az is lehet, hogy a változatos terhelésnek köszönhetően javul a regenerációm. Ezt majd az idő eldönti.

Mivel jelenleg szerdán kezdődik az edzésperiódusom, ezért még kevés tapasztalattal tudok szolgálni, de eddig mindenképpen jónak és izgalmasnak tűnik! Ahogy bejáratódik, esetleg csiszolódik, módosul, úgy mindenképpen megírom a tapasztalataimat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://callistor.blog.hu/api/trackback/id/tr605234874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása